keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Sähkösuunnitelmassa huomioitavia asioita


Olemme miehen kanssa kohta viikon käyneet läpi sähkösuunnitelmamme luonnosta. Tämä on kyllä yksi haastavimmista tehtävistä tähän mennessä. Lista kaikista huomioitavista asioista on pitkä.

- Pistorasiat: 

  • Sijoittelu kalustus huomioiden, myös muut kalustusvaihtoehdot huomioiden. Erityisesti työpöytien, television, lattiavalojen jne. sijoittelu. Me lisäsimme pistorasiat vaatehuoneisiin, koska toiseen tulee silityspiste ja toistakin saatetaan joskus tulla käyttämään työtilana.
  • Laitetaanko joku pistorasia kytkimen taakse? Meillä autopaikan vieressä olevan pistorasian ohjaus tulee sisälle, jotta autoon voi laittaa lämmityksen valmiiksi ja aamulla vain napsauttaa sisältä päälle 
  • Onko kaikilla koneilla pistorasiat? (pesukoneet, suihkukaappi, keittiökoneet, keskuspölynimuri jne). Eihän mikään pistorasia edellytä johtojen vetämistä kulkureitin poikki?
  • Ulkopistorasiat: onko puutarhatyökoneille tarvittavat pistorasiat? Meille laitetaan vielä terassin alle jakorasia, josta saadaan vedettyä lisää sähköjä pihalle, jos haluamme laittaa sinne jatkossa lisää valoja, keittopistettä tai valaistusta leikkimökkiin.
  • Netti- ja antennipistorasiat - mihin televisiot sijoitetaan? Missä käytetään tietokonetta? Vaikka langattomat yhteydet ovat hyviä, varasimme nettipistorasioita myös keittiöön ja ruokailutilaan. Eihän sitä tiedä, mitkä kaikki toimii jatkossa verkon kautta :) Myös joistain maalämpöpumpuista saa netin kautta seurantatietoa, joten niille on hyvä varata RJ-pistorasia.
  • Elisan kuitu tulee lähiristeykseen, noin 100m päähän. Saa nähdä suostuvatko vetämään liittymän meille asti, vai joudutaanko tyytymään vanhanaikaiseen. Valmius kuidulle taloon joka tapauksessa vedetään.

- Valaistus:
  • Mitä valoja tilakohtaisesti tarvitaan: yleisvalo, tunnelmavalo, työvalo, kohdevalo?
  • Epäsuoravalaistus: Kaappien päälle, kattolistoihin, alaslaskuihin?
  • Upotetut valaisimet - mihin tiloihin, kuinka paljon?
  • Seinävalaisimet
  • Kattovalaisimet
  • Yövalot kulkuväylille ja WC:hen
  • Ulkovalot - seinään vai pylväitä?
  • LED vai loisteputki?
  • Tarvitaanko himmentimiä? MIssä tiloissa?
  • Mistä valoja ohjataan? Onhan kaikilla valoilla kytkimet? Esim. auloihin on hyvä varata useampia kytkimiä. Mihin pihavalojen ohjaus tulee? Mitkä valot ovat samassa ja mitkä eri kytkimissä? 
  • Toimiiko jotkut valot liiketunnistimella? Meillä liiketunnistimet tulevat toiseen vaatehuoneeseen ja varaston viereiselle pihavalolle
  • Toimiiko jotkut valot hämäräkytkimellä? Meillä ulko-ovella palaa aina hämärällä valo ja kaksi muuta etupihan ulkovaloa palavat hämärällä, mutta eivät yöaikana, mikä määritellään erikseen.
  • Tuleeko erikoisvaloja, kuten kuituja saunaan? Monet laittavat saunaan myös erillisen siivousvalon, me jätimme sen pois
  • Talonumerolle valaistus ulkoseinään
  • Valaistuksessa on hyvä huomioida myös tuleva kalustus (valaisin ruokapöydä ylle, eikä viereen jne.). Lisäksi on hyvä huomioida valon väri - halutaanko pehmeää kellertävää valoa vai kylmempää päivänvaloa. Sekaisin nämä sävyt eivät näytä hyviltä. Meille valaistus tulee pääasiassa päivänvalotyyppistä, 4000K:n valoa.


- Hälytysjärjestelmä: Mihin ohjauspaneeli ja tunnistimet

- Takkakytkin ilmanvaihdolle takan lähettyville

- Kotona/pois-kytkin: Sammuttaa meillä keittiön pistorasiat, uunin ja lieden, valot ja sulkee veden magneettiventtiilin avulla. Venttiili tulee huomioida LVI-suunnitelmassa 

- Lämmitystermostaatit. Huonekohtaiset vai isommat tilat?

- Ovikello

- Autotallin ovi (jos moottoroitu)

- Kuivauspatteri

- Kaiuttimet (olohuone, sauna yms.)

Hyvä sähkösuunnittelija auttaa paljon, mutta tuskin kukaan jaksaa perehtyä yksityiskohtien ja toimivuuden miettimiseen samalla tapaa kuin rakentaja. Suunnittelijan tekemä luonnos on hyvä lähtökohta, jonka pohjalta omia tarpeita lähtee miettimään. Tosin jo luonnosta varten pitää päättää iso osa asioista. Puutteet suunnitelmassa näkyy toteutuksessa, mutta toteutusvaiheessa pienten muutosten teko on vielä mahdollista. Mitä paremmin suunniteltu, sitä todennäköisemmin toteutuskin on halutunlainen. Suunnittelijalta saa myös valmiin listan valaisimista yms, joiden perusteella urakoitsijat voivat antaa tarjouksia.  

8 kommenttia:

  1. Meillä oli myös Elisan valokuitu parin talon päässä, ja saimme neuvoteltua sen meillekin kun puhuimme muutaman naapurin mukaan. Eli yhtä taloa varten eivät olisi vetäneet, mutta kun 3 taloa ilmaisi kiinnostuksensa niin kuitu saadaan. Ja kun saimme varmistuksen kuidun tulosta, jätimme sähkösuunnitelmista kokonaan pois katolle tulevan antennin ja sen johdotukset.

    Sähkösuunnitelmien läpikäyminen oli kyllä työlästä, varsinkin kun ei ole vielä selkeää käsitystä sisustuksesta ja kalusteiden paikoista. Me saatiin omamme juuri pari viikkoa sitten valmiiksi. Tsemppiä ja tarkkuutta!

    VastaaPoista
  2. Täytyykin ottaa kuitu esille naapureiden kanssa! Meitä varten eivät tosiaan sitä suostu vetämään :( Monet naapureista tosin ovat vähän iäkkäämpiä, joten voi olla, ettei nopea netti ole heille kovin houkutteleva.

    VastaaPoista
  3. Kuuluuko teillä valaistussuunnitelma sähkösuunnitelmaan vai tuliko se erikseen? Jos se on sähkösuunnittelijan tekemä, niin miten hyvin mielestänne osaa ottaa huomioon valon laadun ja määrän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valaistus on sähkösuunnittelijan tekemä omien toiveidemme pohjalta. Jos haluatte erikoisempia ratkaisuja tai oma visio ei ole täysin selvillä, ottaisin valaistussuunnittelun erikseen siihen erikoistuneelta yritykseltä. En osaa arvioida, kuinka hyvin lamppujen tehot yms. on suunnitemassa otettu huomioon, meidän on tarkoitus käydä nämä vielä tarkemmin keskenämme läpi ja teemme lopulliset valaisinvalinnat. Valaistussuunnittelijan käyttö tässäkään vaiheessa ei ole poissuljettua, ainakaan konsultoinnin osalta. Saisi vielä varmuuden ennen lopullista toteutusta.

      Poista
  4. Moi, osaatko arvioida minkä verran tuo kotona-poissa-kytkin toi teidän sähköurakkaan lisähintaa? -j-

    VastaaPoista
  5. En osaa arvioida. Ei kai se hirveästi työläämpi ole kuin muut kytkimet, kun se vain sammuttaa tietyt toiminnot. Luulen myös, että monet urakkatarjouksista perustuivat neliöihin, suunnitelman monimutkaisuuden tasoon ja mutuun ja harvoilla sähkäreillä on aikaa laskea yksityiskohtaisia hintoja.

    VastaaPoista
  6. Tekniikka-arkkitehtimme on palveluksessasi! Tekniikka-arkkitehti on rakentajan todellinen luottokumppani, joka ottaa kokonaisvastuun kotisi LVIS-tekniikan suunnittelusta.
    Tekniikka-arkkitehti laatii toiveidesi mukaiset suunnitelmat ja tekee niihin perustuvat pilkuntarkat LVIS-kustannuslaskennat alan ajanmukaisimmilla ja tarkimmilla ammattiohjelmilla. Energiavalvoja mittaa, etsii, paikallistaa ja raportoi rakentajien sekä LVIS-urakoitsijoiden tekemät virheet jo ennen kuin vahinko ehtii tapahtua. Energiavalvoja vastaa myös tiiviys- ja kosteusmittauksista sekä KVV- ja IV-työnjohdosta ja IV-säädöistä. Suomen LVIS-Suunnittelu on erinomainen strateginen yhteistyökumppani rakentajille, Sähkösuunnittelu,rakennusliikkeille ja rakennuttajille.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kattavasta kirjoituksesta. Meidän yrityksellä olisi myös tarve sähkötöille, nyt kun uusi liiketila on valmistumassa. Se on kuitenkin todella alussa vielä, joten aikaa on tehdä hyvä sähkösuunnitelma.

    VastaaPoista